Zorgen voor je zieke partner én hoogbejaarde vader; dat is pittig!
Zorgen voor je zieke partner én hoogbejaarde vader; dat is pittig!

Chantal is mantelzorger voor haar echtgenoot, die Alzheimer heeft, en voor haar vader. Daarnaast werkt ze nog 24 uur per week bij een zorginstelling. “Het is pittig. Ondanks de geboden hulp begint mijn baan me steeds meer op te breken. Ik denk er steeds meer over om te stoppen, hoewel dat financieel helemaal niet kan!”

“De diagnose Alzheimer bij mijn man was weliswaar pas in 2017 gesteld, de eerste symptomen als vergeetachtigheid, afdwalen en niet goed luisteren waren er natuurlijk al veel eerder”, geeft Chantal aan. “Ik merk dat hij steeds harder achteruit gaat. Er komen steeds meer taken op allerlei gebied bij mij te liggen. Ik regel alle doktersafspraken, doe de boodschappen, onderhoud de tuin, verzorg de administratie, doe de was en maak schoon. Verder chauffeer ik hem overal naar toe sinds zijn rijbewijs is ingetrokken. Koken is eigenlijk het enige wat hij nog doet. Al moet ik dan wel opletten dat dat goed gaat.”

Verzorgingshuis onbespreekbaar

“Mijn vader is ondanks zijn leeftijd nog helder van geest en woont nog zelfstandig. Hij loopt steeds moeizamer maar wil absoluut niet naar een verzorgingshuis. De zorg voor hem verdeel ik met mijn zus. Ik doe zijn boodschappen, kook regelmatig voor hem, doe zijn was, help hem met zijn administratie, breng zijn afval weg enzovoorts. Het lastigst vind ik dat je overal aan moet denken. Niet alleen aan alle dingen voor mijn man, maar ook voor mijn vader. Van welke medicijnen ze moeten innemen tot alle rekeningen op tijd betalen. Er is iedere dag wel iets. Mijn kinderen zijn al lang het huis uit. Ze hebben drukke banen en hun eigen leven. Als er iets ernstigs is of ik heb hun hulp echt nodig, dan zijn wel ze zo hier.”

Combinatie werk/mantelzorg

“Op mijn werk heb ik allerlei taken waardoor thuiswerken geen optie is. Gelukkig vindt mijn werkgever het geen probleem als ik een keer onder werktijd met mijn man naar het ziekenhuis moet. Ook hebben mijn collega's begrip voor mijn situatie als mantelzorger. Laatst moest ik onverwachts naar huis. Een collega nam toen, zonder vragen te stellen, meteen mijn werk over. De combinatie werk/mantelzorg valt me steeds zwaarder. Ik heb voor een halve dag per week onbetaald zorgverlof opgenomen. Maar ik denk dat die 4 uurtjes me niet echt helpen. Zeker met de wetenschap dat mijn taken eerder meer dan minder worden. Ik denk er steeds meer over om te stoppen met werken.”

2019-10-01 00:00:00

Om deze website ten volle te benutten dient u cookies te accepteren - toon details